sâmbătă, 7 aprilie 2012

Plăpumioară pentru bebe

       
De multă vreme mi-am dorit să cos o plăpumioară, dar cum nu am avut materialele necesare, nu am făcut-o. Am avut nevoie de vatelină, şi de cumpărat nu am găsit în oraşul în care locuiesc. Bunica mea a avut două bucăţele mici de vată, şi mi-a dat-o mie. Cu acele mici bucăţele, şi cu alte bucăţi de materiale, am reuşit să cos o păturică...
            Pe internet am văzut mai multe filmuleţe despre "quilting". Quiltingul este o ţesătură formată din trei piese: două bucăţi de materiale şi ceva mai gros între, vatelină de obicei. Materialul de deasupra este format din mai multe bucăţele de materiale. Toate cele trei starturi vin apoi cusute pentru a împiedica vatelina să se tragă.
 Cum sunt începătoare într-ale cusutului, încerc să învăţ şi să fac deocamdată proiecte mai uşoare. Sper să vă fei de folos ce împărtăşesc cu voi mai jos…




Cum să coşi o plăpumioară de bebe



AI NEVOIE DE:
  •   Bucăţi din materialele preferate 
  •    Foarfecă
  •    Cretă croitorie
  •  Vată
  • Ace de gămălie
  • Ace de siguranţă
  •   Maşină de cusut


CUM PROCEDEZI:
Tai materialele în pătrate de 15 cm / 15 cm (eu am folosit patru tipuri de materiale şi am tăiat 42 de pătrate).

Aşezi materialele pe podea în forma şi combinaţia dorită. Eu am avut 7 rânduri a câte 6 pătrăţele.
Coşi pătratele două câte două. Trebuie aşezate faţă la faţă şi cusute.
 
 

După ce ai cusut faţa, aşezi partea din spate a plăpumioarei cu faţa înspre podea, apoi vata, şi pe urmă faţa din pătrate cu faţa în sus. Prinzi cu ace şi începi să faci ceea ce se numeşte „quilting”, adică să coşi cele trei straturi pe liniile pătratelor.
 
Eu am prins fiecare pătrat cu câte un ac de siguranţă, pentru ca materialul să nu se tragă.
Pentru a finaliza plăpumioara , ai nevoie de o de fâşie de material, pe care o îndoi în două (grosimea în funcţie de preferinţe, cred că a mea a avut 6 cm). E mai complicat de cusut, dar în final adaug nişte linkuri la filmuleţele din care m-am inspirat.

Aşa arată plăpumioara mea, prima mea păturică de bebe:







Un comentariu: